Yong He Yuan (雍河院) Taipei

Located on the edge of Taipei City in Taiwan, the Project is a residential complex composed of two buildings, one of 27 floors and one of 17 floors, for a total of 27,000 square meters of development and 152 apartments.

 

The buildings have a unique design that incorporates a woven pattern throughout their façades. This pattern has been formed by interlacing the horizontal and vertical elements of the architectonic of the building into a single expressive texture made of engraving stripped of grey granites and black aluminium panels. The floor to ceiling windows are set recessed inside the pattern at the intersection of the horizontal and vertical elements and offer breathtaking views of Taipei and the landscape beyond.

 

A key element of the design was to give the façades an expressive and powerful character that calls to mind the Asian culture, have a simple yet sophisticated charm, and merge tradition and modernity. These elements were achieved with the design of the woven pattern, as it evokes the vernacular construction made of woven bamboo that can be found throughout the countryside in Asia; acts as a filter to protect the inhabitants from the sun and the direct views; and makes the heavy reinforced concrete earthquake-resistant structure disappear behind it.

 

Enshrouded with its rigorous geometry and vernacular inspiration, the Project has an abstract and timeless appearance that mixes harmony and permanence into one design.

Awards:

 

Architizer A+ Awards Finalist for the High Rise Residential category 2015.

Project Facts:

Location:

Program:

Units:

Height:

Client:

Architect:

Associated Architect:

Lighting Designer:

Interior Designer:

Status:

Taipei, Taiwan

Residential complex

152 apartments, 27,000m2

27 floors (87m)

Dahin development

NEDELEC Architecture

Lee Chao-Chia

Originator Lighting Design

Faye Lin

Completed in 2014

© NEDELEC CO., LTD. All rights reserved | Disclaimer